به گزارش مهر، این تصویر ویدیویی مولکولهای درخشانی را در مغز موش نشان میدهد که خاطرات جدیدی را شکل میدهند.
دانش پژوهان میگویند تهیه این تصاویر، کمک عمدهای در درک و شناخت چگونگی عملکرد مغز خواهد بود.
محققان دانشکده پزشکی آلبرت اینشتین در آمریکا از فناوریهای پیشرفته تصویربرداری، برای باز کردن پنجره منحصر به فردی از چگونگی شکل گیری خاطرات در مغز استفاده کردهاند.
آنها مطالعات خود را به عنوان یک سفر فناورانه که هرگز پیش از این در حیوانات به دست نیامده بود توصیف کردهاند.
در این آزمایش مولکولهای ضروری برای شکل گیری خاطرات ردیابی شدهاند. دانشمندان به این مولکولها برچسبهای فلورسنت و درخشان زدند تا بتوانند آنها را در زمان واقعی و در هنگامی که در سلولهای مغز زنده سفر میکنند، رصد کنند.
تلاشها برای کشف نورونهایی که خاطرات را میسازند مدتهاست با مانع بزرگی رو به رو میشود: نورونها به هرگونه اختلالی، بسیار حساس هستند با این حال دانشمندان فقط با کاوش کارکردهای درونی آنها میتوانند فرایندهای مولکولی را که در خاطرات به اوج میرسند مشاهده کنند.
رابرت سینگر نویسنده ارشد این تحقیقات میگوید: قابل توجه است که توانستیم بدون نیاز به استفاده از ژن مصنوعی یا هر روش مداخله گرانهای که ممکن است نورونها را مختل کند، از این موش استفاده کرده و یافتههای خود را بررسی کنیم.
در این بررسی، محققان نورونهایی را از هیپوکامپ مغز موش تحریک کردند که خاطرات را ساخته و ذخیره میکنند و سپس شکل گیری مولکولهای درخشان بتا آکتین mRNA را در هسته نورونها و سفر آنها در طول دندریتها- مشاهده کردند
آنها دریافتند mRNA در نورونها طی فرایند نوینی که "ماسک گذاری" و "ماسک برداری" توصیف میشود، فرایندی را تنظیم میکنند که به پروتئین بتا- اکتین اجازه میدهد در زمان و مکان خاص و به میزان خاصی ساخته شوند.
یافتههای این محققان حاکی از آن است که نورونها بر اساس راهبردهای مبتکرانهای ساخته میشوند به طوری که چگونگی عملکرد پروتئینهای خاطره ساز را کنترل میکنند.
این مشاهدات نشان میدهد نورونها به طور گزینشی ساخت پروتئینها را فعال میکنند و سپس اقدام به خاموش کردن آنها میکنند به خوبی با تصورات ما از چگونگی شکل گیری خاطرات مطابق است.
تحریک مداوم این نورونها میتواندmRNA به طور مداوم در دسترس قرار دهد پروتئین بتا- آکتین را به طور دقیق در جایی که برای تقویت سیناپسها لازم است انباشته کند.
برای دست یابی به شناخت بیشتری در مورد اساس مولکولی حافظه، آزمایشگاه سینگر در حال ارائه فناوریهایی برای تصویربرداری از نورونها در مغز دست نخورده موشهای زنده است.
از آنجا که هیپوکامپ در اعماق مغز قرار دارد آنها امیدوارند پروتئینهای فلورسنت مادون قرمزی بسازند که بتواند نوری ساطع کند که از بافت عبور کند.
احتمال دیگر، ساخت یک دستگاه فیبراپتیک است که بتوان آن را به مغز تزریق کرد تا نورونهای خاطره ساز هیپوکامپ را رصد کند.